16. C. Serreau (ed.) – Soluții locale pentru o dezordine globală

C. Serreau (ed.) – Soluții locale pentru o dezordine globală

colecția de Agricultură sustenabilă

162 pagini

Vedem cum are loc un adevărat genocid la care sunt supuşi ţăranii şi cum, într-o logică a profitului industriei chimice şi petroliere şi deturnând banii publici spre buzunarele câtorva, s-a eliminat tot ceea ce pământul şi animalele ne ofereau gratuit, înlocuindu-le cu seminţe nereproductive, chimizare exagerată şi eradicarea biodiveristăţii.

Preţios în biodiversitate era faptul că fiecare ţăran păstra şi selecţiona seminţele cele mai potrivite pentru pământul său, ceea de îi dădea libertate şi autonomie.

Puterile industriale au venit să pună „ordine“ în această libertate, confiscând şi interzicând seminţele locale, impunând unele nereproductibile, care nu cresc decât cu ajutorul îngrăşămintelor şi al pesticidelor, seminţe protejate de brevete plătite de populaţie, îmbogăţind astfel industriile producătoare de seminţe şi petrolieră.

Toate aceste procese duc la moartea solului care devine un deşert, virtual deocamdată, deoarece încă mai există puţin petrol, dar fără petrol solurile noastre sunt sterile, nu mai pot produce nimic. Această producţie ucigătoare care îi îmbogăţeşte pe unii şi pune în pericol siguranţa alimentară a tuturor trebuie oprită urgent, trebuie reparate solurile, trebuie să repunem pe picioare o agricultură gratuită, sănătoasă şi durabilă, care să dea de lucru pentru milioane de oameni.

Actori ai schimbării, ţărani, agronomi, economişti sau filosofi vorbesc despre vitalitatea unei societăţi noi, încă latentă şi minoritară, dar vizibilă şi majoritară în curând.”

Acest volum a fost realizat folosind programe pentru DTP și editare imagini create în regim de colaborare voluntară și distribuite gratuit (freeware & open-source)!

Din acest motiv, este posibil ca unele programe „standard” de citire (de exemplu, Adobe Reader) să întâmpine dificultăți în navigarea în document. În acest caz, recomandăm testarea unor programe similare alternative (de exemplu, Evince, care se poate descărca gratuit de aici)

clic pe coperta de mai jos pentru a descărca gratuit cartea

16 coperta serreau tei

(versiunea color pentru print  –  22 MB)

Aici, versiunea alb-negru pentru print – 6 MB.

Aici, versiunea color pentru ecran – 5 MB.

5 gânduri despre &8222;16. C. Serreau (ed.) – Soluții locale pentru o dezordine globală&8221;

  1. Pai chiar si taranii au inceput sa accepte si sa foloseasca cu spor erbicidele ,tocmai ca sa scape de munca grea a plivitului si starpitului de buruieni atat de nedorite atast in curtea cat si gradina lor….Taranii au luat in brate cu mult drag ideea de a hrani cu concentrate puii si paserile din ograda lor pentru a le creste si spori cat mai repede productia acestora spre vanzare si profit…Taranii tragand cu ochiul la legumele si fructele mari din import accepta cu usurinta insecticidele si ingrasamantele chimice….si renunta la semintele locale pentru ca hibrizii sant mult mai prolifici…Nici macar in gradinuta familiara [pentru ei si copiii lor ] nu se mai abtin….Gunoiul de grajd e dus la marginea satelor si ars de multe ori pentru ca nu are efectul rapid al chimicalelor….Vine cate-un cocalar cu bani,cumpara o bucata de pamant si face agricultura cu orice pret si taranii dupa ce trag cu okiul [ce pune ala ,ce face ala,cum face]se uita cu jale in ograda lui si-si jura ca la anu’….

    • Orasenii cand merg in piata, ce legume cumpara? Cele zbarcite si mici sau cele de 3 ori mai mari si stralucitoare? Taranii incearca sa isi duca traiul, impinsi de capitalims sa supravietuiasca…cum credeti ca poti sa asiguri aratul pt anul urmator daca nu scoti macar cat ai investit?

  2. Pingback: Gândeşte global, acţionează local | Aciliu

  3. Pingback: Recomand Carti din TEI – carti GRATIS cu Traduceri Ecologice Independente – publicatii despre agricultura ecologica, permacultura, arhitectura naturala, energii alternative, economie alternativa etc, pentru o societate mai buna (eco) | CE-I CU

Comentează despre această carte

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s